Egészségnevelési napok

2023. október 2-5.

Rendhagyó módon ebben a tanévben az Egészségnevelési Napok október első hetében került megrendezésre. Az egész hetes programsorozat célja az egészségtudatosság alakítása – a szabad levegőn végzett mozgás, a helyes táplálkozás, a hatékony stresszkezelés, valamint az egészség-témában történő ismeretterjesztés, a természetközeli gyógymódok és a szűrővizsgálatok fontosságának hangsúlyozása volt.

A hét programjai már előző hét csütörtökön megkezdődtek: A szeptember végi napsütéses időben kollégistáink Dr. Tóth Csaba Albert tanár úr vezetésével túrán vettek részt a Nagyerdőn és a Debreceni Egyetem szabadtéri kondiparkjának sporteszközeit is kipróbálták.

Hétfőn délután interaktív foglalkozáson, gyakorlati bemutatón vettek részt diákjaink az elsősegélynyújtás és az újraélesztés teendőinek elsajátítása érdekében. A foglalkozást a Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum szakavatott pedagógusa és ötödéves mentőtiszt hallgatók tartották. Pap Fruzsina Réka és Szűcs Fanni tanárjelölt hallgatók tolmácsolásában az érdeklődők ötleteket, módszereket kaptak a stressz könnyebb és hatékonyabb kezeléséhez.

Kedden délután az iskolából visszaérkezőknek Magdi néni mért vérnyomást és színtévesztés-vizsgálatot tartott. A kollégium környékének adottságait kihasználva Posta Lászlóné Tegze Edit tanárnő versenyt szervezett a futást kedvelők számára. Később az érdeklődők a középkori fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés fajtáit és módszereit ismerhették meg Szálkai Csaba tanár úr előadásából. Az udvaron eközben a diákok által gyűjtött gyógynövények ismertetése és bemutatása zajlott Luczi Zsuzsa tanárnő irányításával.

Szerda délután Nyakóné Antal Ágnes tanárnő vezetésével a „Gasztrokolisok” idényzöldségből készült szendvicskrémeket és gyógyhatású gyümölcsökből készült teákat kínáltak kóstolásra kollégiumunk valamennyi diákja számára. Ezzel párhuzamosan az érdeklődők élő interjú alkalmával betekintést kaphattak a logopédusi munkába, a helyes hangképzés, a tiszta beszéd alakításának lehetőségeibe – vendégünk Nagy Fruzsina gyógypedagógus, logopédus volt.

Csütörtökön délután két interaktív előadásnak adott otthont intézményünk könyvtára: Soós Erika tanárnő az ételallergiákról és speciális étrendekről beszélgetett a diákokkal, majd a Future of Debrecen mozgalom aktivistája tartott tájékoztatást a körforgásos gazdálkodás lehetőségeiről.

Diákjaink egész héten próbára tették tudásukat az egészség jegyében összeállított totó kitöltésével, a szerencsések nyereménynek örülhettek. A folyosói falitáblákat az őszi gyümölcsök jegyében dekorálták a szobaközösségek, a leginformatívabb, legszebb táblákat díjaztuk.

ELőző bejegyzés
Következő bejegyzés